DISC assessments

''Welke kleur drijft jou?''

Ontwikkelen met DISC

Sinds enige tijd werk ik met DISC assessments - als aanvulling op mijn coaching en trainingen. Ik merk regelmatig dat cursisten het lastig vinden hun coach- of leerdoelen te formuleren omdat ze niet zo'n scherp beeld van zichzelf hebben. Daarin kan een DISC assessment ondersteunen: 

Op gedrag is er het DISC gedragsprofiel. Die werkt met de bekende vier kleuren: Rood, Geel, Groen en Blauw. Het assessment brengt in beeld hoe jij communiceert en je gedraagt in een bepaalde context (vb werk). Je krijgt inzicht in je voorkeursstijl en in hoe je met ''andere stijlen'' het beste kunt communiceren. 

Op een diepere laag (motivaties en waardenpatroon) de DISC drijfveren analyse. Dat gaat over wat je belangrijk vind in werk en hoe je dat probeert te realiseren. Als je drijfveren en het soort werk dat je doet goed overeenkomen ervaar je meestal de meeste ontspanning. Er wordt gescoord op zeven verschillenden drijfveren die een breed beeld geven van je waardenpatroon.

Beide assessments kan ik aanbieden - gecombineerd met een coach- of leertraject waarin we samen kijken hoe je kunt groeien en leren. Individueel of met je team en collega's. 

Klik hier voor aanvragen assessment. 

Wat is DISC gedrag?

Met een DISC gedragsanalyse krijg je inzicht in je voorkeursgedrag (stijl van werken) in bepaalde situaties - bijvoorbeeld je werk. Er wordt onderscheid gemaakt in vier basis stijlen  - vandaar DISC - die met vier kleuren worden geduid. Ook mengprofielen zijn natuurlijk mogelijk waardoor een waaier aan profielen kan ontstaan die iets zeggen over je gedrag. De vier basis stijlen zijn: DISC is oorspronkelijk gebaseerd op het werk van dr. Carl Gustav JUNG (1865-19621). dr Jung was een Zwitserse psychiater en psycho analyticus die vele studies op zijn naam heeft staan op het gebied van menselijke gedrag. Hij ontdekte dat mensen vaak in een vast patroon reageren op bepaalde situaties waarna hij tot de categorie: extravert vs introvert en taak- vs mensgericht kwam. Veel van zijn inzichten worden nu nog gebruikt in de psychologie. Dr. William Moulton Marston (1893-1947), heeft de inzichten van Jung omgebouwd naar een gedragsanalyse test waar DISC uit is voortgekomen. 

Hoe werkt het?

Je doet een online-assessment opgebouwd uit allerhande vragen  en stellingen. Op basis daarvan word je persoonlijke gedragsanalyse vastgesteld in een uitgebreide rapportage. Die bespreek ik met je in een 1:1 gesprek waardoor je inzicht krijgt in je gedrag. Ook snap je je reacties op het gedrag van anderen beter en krijg je handvatten in de communicatie. Dat kan zowel op gedrag als op je drijfveren (motivators) of op een combinatie van beide. Omdat ik ben gecertificeerd als DISC trainer en coach kan ik je de officiĆ«le test aanbieden en niet de knutsel testjes die gratis rond gaan op internet. Verder bouw ik DISC altijd in het coachings- of ontwikkeltraject dat we samen aangaan. Zodat je zowel de concreetheid van DISC krijgt aangereikt als de meer persoonlijke ontwikkel aanpak die bij jouw leervraag past.

DISC teamprofiel

Daarnaast is er de DISC team analyse waarin de verschillende  individuele profielen in een zogenaamd DISC teamwiel worden gezet. Je ziet dan als team hoe je varieert op DISC gedrag. Van daaruit zijn goed de kwalIteiten en de valkuilen van jullie samenwerking te benoemen. DISC is dan een goed startpunt voor teamontwikkeling. 

Waarom DISC?

Er zijn in organisatie-land vele testen en assessments beschikbaar. Grote namen zijn oa: MBTI, Insight Discovery, Management Drives, Kernkwaliteiten en DISC. Ik heb meerdere getest en bestudeerd en ben uitgekomen bij DISC. Het is bewezen dat DISC betrouwbaar is, eenvoudig uit te leggen en te onthouden en ook voor senior leiders of cursisten nog veel inzichten geeft waar je in je werk mee door kunt. Verder is mij gebleken dat alle assessments zich op dezelfde basis inzichten baseren: Het werk van dr CG Jung en/of de drijfveren (motivators). Andere assessments gebruiken andere termen maar in essentie meten en kijken ze op dezelfde manier. Dat wetende biedt DISC gewoon de beste prijs/kwaliteit verhouding. Tegenwoordig wordt DISC onderhouden  - qua betrouwbaarheid en voorspelbaarheid plus beheer van de data base - door het grote Amerikaanse Assessment24x7. DISC Benelux verzorgt het Nederlandse taalgebied. 

Diensten

DISC stijlen